• På svenska
  • In English
  • Auf Deutsch
EtusivuSuomeksiAjankohtaistaTapahtumatSuomi 100v. asenäyttely
Sonkajärven tapahtumat

Suomi 100v. asenäyttely

18815344_1321117124670653_3658344892426612618_o.jpg
30.6.2017 0:00–1.7.2017 0:00

Miitri Oikarisen kokoama asenäyttely valottaa sotahistoriaamme.

Asenäyttely juliste.jpg

Asenäyttely Sonkajärven pitäjämarkkinoilla

valottaa sotahistoriaamme

Sonkajärven pitäjämarkkinoilla on tilaisuus tutustua maamme sotahistoriaan asenäyttelyssä, joka on koottu sukevalaisen Miitri Oikarisen kokoelmista. Itsenäisyytemme Suomi 100 -juhlavuoteen mainiosti sopiva asenäyttely on esillä Sonkajärven koulukeskuksen salissa 30.6. - 1.7.

17-vuotias Miitri kiinnostui aseiden ja muun sotahistoriaamme liittyvän aineiston keruusta kuutisen vuotta sitten. Tiedonjano, sotahistoriallinen kirjallisuus ja elokuvat olivat keräilyharrastuksen suurimmat innoittajat.

 - Esillä on enimmäkseen sotahistoriaan liittyviä oheisvarusteita, ase- ja ammuspuolta, miinoja ja sotilasunivormuja, kertoo Miitri Oikarinen.

Näyttelyn vanhimmat aseet ovat 1800-luvun loppupuolelta ja uusin aineisto toisen maailmansodan ajoilta, vuodelta 1945.

Miitrin mielestä valokuvat ja tarinat sodista ovat tärkeitä ja mielenkiintoisia, mutta ne yksistään eivät riitä kertomaan kaikkea sotahistoriastamme.

- Tässä näyttelyssä on esillä lukuisia "veteraaniemme työkaluja". Minusta nykynuortenkin on kansainvälisyyden ohella hyvä tietää, mistä ja millaisin välinein itsenäisyyttämme on lähdetty rakentamaan ja puolustamaan. Toivottavasti tämä näyttely herättää ajatuksia ja mielenkiintoa, Miitri toteaa.

Miitri on paneutunut sotahistoriaan paitsi lukien ja tutkien myös museoita kierrellen.

- Sotahistoria on pohjaton aarreaitta, josta löytyy kaikkea mielenkiintoista. Aseiden ja sotahistorian kokoaminen ja tallentaminen ei missään nimessä ole sodan ihannointia, vaan tarkoituksena on kerätä ja siirtää tietoa tuleville sukupolville.

Sotahistoriaan voi tutustua museoissa, mutta monia kokoelmiakin löytyy. Yksityiset aiheeseen liittyvät kokoelmat ovat tosin harvinaisia, Miitri sanoo.

Miitrin kokoelma on  jo nyt varsin mittava, mutta uuden aineiston kerääminen jatkuu.

- Mielestäni asenäyttely sopii hyvin tähän itsenäisyyden juhlavuoteen.

 

Teksti: Riitta Huttunen