Share page

HemsidaPå svenskaSonkajärvi kommun
Sonkajärvi kommun

Sonkajärvi är en liten, naturnära kommun i Norra Savolax. Vi sträver efter att vara en fungerande och trivsam boende- och semesterkommun där kreativitet och företagsamhet blomstrar.

Sonkajärven taajamaa lännestä kuvattuna.png

Kontaktuppgifter och öppettider

I regeln är kommunens servicepunkter öppna under tjänstetiden (vardagar klockan 8–16). På sommaren och under semestertiderna kan öppethållningstiderna vara avvikande.

Telefonnummer av kommunens samservice och telefonväxel är +35840-675 0001. Samservicepunkten finns i kommunens ämbetshus, Rutakontie 28. En detaljerad lista över personalens och servicepunkternas kontaktuppgifter och servicepunkternas öppettider finns på den finskspråkiga sidan.

Grundfakta om Sonkajärvi

Sonkajärvi är den nordligaste kommunen i landskapet Norra Savolax. Riksvägen 5, stamvägen 87 och Idensalmi–Kontiomäki-banan går genom kommunens mark. Vid tiden har två levande tätort vuxit fram i kommunen: det administrativa centret Sonkajärvi och Sukeva kyrkby vid riksvägen 5. En självständig kommun blev Sonkajärvi i 1922 när den bröts ut från Idensalmi. En separat samling hade bildats redan två år tidigare.

Sonkajärvi i siffror

Grundningsår 1922
Markareal 1576,75 km2
Landareal 1465,85 km2
Vattenareal 110,90 km2
Invånartal (2013) 4454
Befolkningstäthet 3,0 invånare/km2

Tätorten

Sonkajärvi kyrkby har vuxit under de två senaste decennierna särskilt tack vare husfabriken Omatalo. Byggande i centraltätortet har följaktligen varit rikligt.

Sukeva kyrkby är kommunens andra tätort. Kyrkbyn ligger vid riksvägen 5, halvvägs till både Idensalmi och Kajana. Avståndet till Sonkajärvi är 25 km. Sukeva är särskilt känd för Sukeva fängelse som är också en av kommunens största arbetsgivare. Den 74 km långa Matkusjoki-rutten börjar i Sukeva.

Vapen

vaakunaskj.gif

 Kommunens vapen är planerat av konstnären Ahti Hammar. På svart fält ett gyllene kvarnhjul och fem eldstungor. Kvarnhjulet symboliserar kommunens många vattenkvarnar; lågor står för svedjebruk, som har en stor betydelse i traktens historia.

Näringsliv

De största arbetsgivarna i Sonkajärvi är kommunen själv, Sukeva fängelse och Omatalo Oy som tillverkar elementhus.

Primärproduktionens andel av Sonkajärvis ekonomi, cirka 30 %, är avsevärd särskilt i jämförelse med landets medelvärde, 3,0 %. Lantgårdar inom kommunens gränser producerar utöver mjölk, kött och spannmål till exempel rotsaker och bär.