HemsidaPå svenskaTurism
Natur och kulturi i Sonkajärvi

Sonkajärvi bjuder på ett brett urval av olika kultur- och naturaktiviteter. Du kan till exempel bekanta dig med Jyrkkä järnbruk eller vandra genom Volokinpolku. Vid Nurmijoki kan man sysselsätta sig med både forsränning och öringsfiske. Det internationella flaskmuseet och hembygdsmuseet är besöksmål för dem som intresserar sig för kultur och områdets historia. Glöm inte heller Sonkajärvis två stora sommarevenemang: VM i kärringkånk och musikfestivalen Sonkajärvi soi.

Turistinformation

Samservicepunkterna i Sonkajärvi och Sukeva ansvarar för kommunens turistinformation. Samservicekontorer svarara på frågor om sevärdheter och besöksmål, olika evenemang och kulturutbud och inkvartering.

Samservice i Sonkajärvi

Rutakontie 28, 74300 Sonkajärvi
Tel. 040 675 0001

VM i kärringkånk

IMG_7855.jpgVärldsmästerskaptävling i kärringkånk har arrangerats i Sonkajärvi sedan 1992. Den humoristiska sportgrenen har nått internationellt uppmärksamhet och antalet av utländska deltagare har stigit år efter år. Samtidigt med världsmästerskaptävlingen ordnas årligen en bymarknad med årligen skiftande teman.

www.eukonkanto.fi

Sonkajärvi soi

Sonkajärvi Soi.jpgSonkajärvi Soi -musikfestivalen har ordnats sedan 1992. Den drivande kraften bakom konstmusikfestivalen är den erkände gitarristen Ismo Eskelinen som tillbringade sin barndom i Sonkajärvi. Festivalens trumf har alltid varit dess småskalighet: den hemtrevliga stämningen och den savolaxiska gästvänligheten i samband med en hög konstnärlig nivå har gett festivalen ett gott rykte bland musikerna. Under åren har många av Finlands främsta musiker uppträtt på festivalen: till listan hör bland annat Pekka Kuusisto, Jorma Hynninen, Olli Mustonen och John Storgårds.

Festivalen siktar åt hög standard och fördomsfritt konsertutubud. Festivalens konserter har en viktig roll i regionens musikutbud. De främjar samtidigt kännedom om klassisk musik och allmänt intresse för musik.

www.sonkajarvisoi.fi