• På svenska
  • In English
  • Auf Deutsch
EtusivuSuomeksiAsiointi

Jyrkkäkosken ruukki

Vuonna 1831 Salahmin ruukin omistaja Franzen sai luvan masuunin ja kankirautavasaran perustamiseen jyrkänkoskelle. Alkutaival oli hankala, koska Jyrkänkoski sijaitsi syrjässä liikennereiteiltä eikä saatavilla ollut riittävästi työvoimaa. Vuonna 1856 ruukki siirtyi Paul Wahl&Co:on omistukseen osaksi suuryhtymää. Ruukin alueelle rakennettiin englantilaisista tiilistä uusi skotlantilaistyyppinen masuuni vuonna 1874. Ruukissa tuotettiin takki- ja kankirautaa sekä nauloja ja valutavaroita. 1900-luvun alussa ruukilla oli jopa oma pieni höyrylaiva. Jyrkän kylällä nähtiin kulttuurihenkilöitäkin, mm. Juhani Aho, joka riiusteli ruukinhoitaja Braxin kauniin tyttären kanssa. Jyrkkäkosken ruukki oli toiminnassa vuoteen 1919 saakka.

Museovirasto on suorittanut Jyrkkäkosken ruukin suojaus- ja rekonstruointitoimenpiteet vuosina 1996-1998. Jyrkän ruukista on tullut yläsavolainen arkkitehtuurinähtävyys: masuunit ovat saaneet ylleen rohkeat suojarakennukset. Skottimasuunin yhteydessä on Ruukintupa, jossa on tarjolla pikkulämpimäisiä.

Ruukinhoitajan "Herrala"on peräisin 1830-luvulta, ja sitäkin vanhempi on pihapiirissä sijaitseva hirsinen aittarivi. Kosken äärellä on loisteliaat kala-apajat ja läheisyydessä Nurmijoen 25 km pitkä koskenlaskureitti.

30 km pitkä Volokinpolku tarjoaa patikoijalle koskematonta luontoa ja rauhaa. Joka kesä juhannuksen jälkeisen viikonlopun sunnuntaina on Pajasaaressa perinteinen Ruukinmessu. Ruukinmessu mukailee vanhaa tapaa, jossa pappi tuli kerran vuodessa erämaahan kastamaan syntyneet, vihkimään nuoret parit ja hautaamaan vainajat.

Asiointikieli: Suomi, Ruotsi, Englanti
Alue: Sonkajärvi

Käyntiosoite

Jyrkäntie 1881, 74380 JYRKKÄ

Reitti tänne

Verkkosivut

Ruukin tupa

Puhelin

+358 458597889 (pvm/mpm)


Palvelut

Liikunta ja vapaa-aika

Sonkajärven liikunta- ja ulkoilumahdollisuudet ovat erinomaiset.

Katso tiedot