• På svenska
  • In English
  • Auf Deutsch
EtusivuSuomeksiAsiointikanavat

Nurmijoen koski- ja kalastusreitti

Nurmijoen 25 kilometriä pitkä koskireitti on yksi Pohjois-Savon monista jokireiteistä. Jokia täydentävät yhdeksän koskea, joista osa on rauhallisia, mutta muutamat vauhdikkaita ja voimakkaasti kuohuvia. Kosket on luokiteltu kansainvälisen taulukon mukaisesti, joten kohteen voi valita etukäteen taitojen ja kokemusten perusteella. Nurmijokireitin kosket ovat vaikeusasteeltaan helppoja tai helpohkoja. Joet ja kosket voi laskea kanootilla tai veneellä. Koskireitti alkaa Jyrkältä ja päättyy Koirakoskelle, josta on yhteys Suur-Saimaalle. Koskireitin varrella on useita taukopaikkoja:

- Jyrkkäkosken kota ja tulipaikka

- Haapakosken kota ja tulipaikka

- Päsmärinkosken kota ja tulipaikka

- Nurmikosken tulipaikka

- Nurmijoen Aittokosken tulipaikka

- Koirakosken Savottakämppä, rannassa tulipaikka (tiedustelut ja varaukset Koirakosken kyläyhdistys)

Taukopaikoilla on tulipaikka, puuliiteri ja komposti-WC.

Jo 1800-luvun lopulla perhokalastusta harrastanut ja paljon siitä myös kirjoittanut Juhani Aho piti Nurmijokea ihanteellisena kalastuspaikkana. Nurmijoen maine suosittuna kalastuskohteena on kultaantunut ja se on edelleen suomalaisen urheilukalastuksen eturivissä kulkevien mielipaikka.

Kalasaaliiksi voi saada joen alkuperäiskantaa olevan taimenen tai harjuksen, mutta saalisvarmuutta on lisätty myös istutuksilla. Lisäksi kalastusta tuetaan vapauttamalla 4-5 kertaa kauden aikana pyyntikokoisia taimenia. Vedenomistajat perustivat jo yli 30 vuotta sitten toimikunnan, joka hoitaa vahvalla otteella joen kalakantaa. Suosituimpaan loma-aikaan voi ensimmäisillä koskilla joen päissä olla useita kalastajia, mutta jo seuraavalla koskella on erämaan rauha täydellinen.

Perhon lisäksi myös muut vieheet antavat koskilla saalista. Järvillä ja rauhallisilla virtaosuuksilla voi kalastaa kanootista, mutta virroissa ja koskissa kalastetaan heittämällä. Molemmin puolin jokea seuraavilta teiltä on viitoitus kalapaikoille.

Kalastuslupien myynti

Valtion kalastuksenhoitomaksun lisäksi tarvitaan koski- ja jokikohteisiin kohdelupa. Kalastuslupia myyvät kalastuksenvalvojien lisäksi Sukevan asiointipiste, Sonka-huolto, Rauta-Maatalous Suutarinen ja K-Market Marjapaikka Sonkajärvellä, Ruukin tupa Jyrkällä sekä Koskikahvio Koirakoskella.

Asiointikieli: Suomi, Ruotsi, Englanti
Alue: Sonkajärvi

Käyntiosoite

Jyrkäntie 1881, 74380 JYRKKÄ

Reitti tänne

Puhelin

Sonkajärven asiointipiste
+358 406750001

Ruukin tupa
+358 458597889


Palvelut

Vesireitit

Katso tiedot