• På svenska
  • In English
  • Auf Deutsch
EtusivuSuomeksiAsiointikanavat

Volokinpolku

Volokinpolku on 30 km pitkä merkitty erävaellusreitti, joka sijaitsee Itä-Sonkajärven vaihtelevassa maastossa. Se lähtee liikkeelle Jyrkän kylältä, kiemurtelee Kangaslammen särkkien ja Eräholin kautta Haajaistenjärvelle ja päätyy Uuranholin pohjan kanjonimaisemista Susi-Kerviselle aivan Rautavaaran kunnan rajalle saakka. Reitin voi kulkea myös päinvastaiseen suuntaan. Polun voi jakaa kunnon ja ajankäytön mukaan pienempiin osiin tai vaeltaa vain osan siitä. Useat polulle vievät tieyhteydet antavat tähän mahdollisuuden.

Polun nimen alkuperästä on kahdenlaista tietoa. Erään tarinan mukaan polku on saanut nimensä rappasotien (1500-1600-luvuilla) aikaan alueella kuljeskelleesta laukkuryssästä, Volokovista. Joidenkin tietojen mukaan taas nimi on tullut venäläisestä sutta tarkoittavasta volokki-sanasta. Reitin varrella on useita myös autolla saavutettavia nuotiopaikkoja ja laavuja istuinkehikoilla ja polttopuilla varustettuina sekä Jussinlammen rannalla kaikkien käytettävissä oleva hyvin varusteltu autiotupa. Pitkospuut helpottavat kulkemista kosteissa paikoissa. Vaeltajien mukavuutta lisäävät vielä useat reitillä olevat ulkokäymälät. Näkemisen arvoista ovat etenkin Kangaslammen särkät, alueen laajat suoalueet, Holinmäki, josta voi ihailla erämaamaisemaa silmänkantamattomiin, sekä Uuranholi. Uuranholi on jyrkkäreunainen, jylhä kalliorotko, jonka pohjalla virtaa joki. Rannat ovat lohkareikkoa tai suota, Holinlammen keskellä on yksi pieni suosaarikin. Haajaistenjärven kaakkoispäästä alkavan rotkon toinen, tienpuoleinen seinä on huomattavan korkea, toinen selvästi matalampi. Holin pohjalla voi nähdä myös majavan pesänrakennuspuuhissaan. Volokinpolun ja Nurmijoen taukopaikkojen puu- ja jätehuoltoa hoidetaan 1.5.–31.10. välisenä aikana.

Volokinpolun eteläinen lähtöpiste on Susi-Kervisen laavu. Ennen Susi-Kervisen laavua on paikoitusalue. Laavuilla on nuotiopaikka, puuliiteri ja komposti-WC. Susi-Kerviseltä lähtien:

- Susi-Kervisen laavu

- Särkkä-Kervisen laavu

- Jussinlammen autiotupa

- Uuranholi

- Holinmäen näköalapaikalta voi tehdä piston Uuran-Ukon laavulle. Matkalla voi tutustua koplukka-lossiin.

- Erä-Holin tulipaikka

- Kiusalan laavun jälkeen voi tehdä piston Hankalammen lintutornille.

- Salmisen laavu

- Kangaslamminsärkkien tulipaikka

Volokinpolun pohjoinen päätepiste on Jyrkkäkosken Ruukin alueelle.

Lisätietoja Sonkajärven kunnan asiointipisteestä ja Ruukin tuvalta.

Asiointikieli: Suomi, Englanti
Alue: Sonkajärvi

Käyntiosoite

Jyrkäntie 1881, 74380 JYRKKÄ

Reitti tänne


Palvelut

Sonkajärven ulkoilualueet ja retkeily

Katso tiedot