• På svenska
  • In English
  • Auf Deutsch

Jaa sivu

EtusivuSuomeksiPalvelutKasvatus ja koulutusVarhaiskasvatus
Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatus on lapsen suunnitelmallisen ja tavoitteellisen kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostama kokonaisuus, jossa painottuu erityisesti pedagogiikka. Varhaiskasvatuksen tehtävänä on edistää lasten kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä ja oppimista yhteistyössä huoltajien kanssa. Varhaiskasvatus on lasten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävä ja syrjäytymistä ehkäisevä palvelu.

Sonkajärven kunta on tarjonnut varhaiskasvatuspalveluja vuodesta 1976 lähtien. Tärkeimpiä arvojamme ovat lapsen osallisuus, tasavertaisuus, toisen kunnioittaminen ja hyvät tavat sekä hyvä käytös toista kohtaan.  Tärkeää on myös savolaisen kulttuurin ja perinteiden vaaliminen. Luonnon läheisyys ja lähiympäristön mainiot liikuntapaikat mahdollistavat toiminnassamme luonto- ja liikuntakasvatuksen painottamisen.

Varhaiskasvatus Sonkajärvellä

Sonkajärven kunnan varhaiskasvatuspalveluihin kuuluvat kolme kunnallista päiväkotia, perhepäivähoito, esiopetus, varhaiserityiskasvatus, lasten kotihoidon tuki ja yksityisen hoidon tuki. Vuonna 2021 kunnassamme on käytössä myös lasten kotihoidontuen kuntalisä.

Varhaiskasvatuspaikan hakeminen

Varhaiskasvatuspaikkaa voi hakea ympäri vuoden, kuitenkin viimeistään neljä kuukautta ennen hoidon tarpeen alkamista. Jos varhaiskasvatusta tarvitaan huoltajan työllistymisen, koulutuksen tai opintojen vuoksi eikä hoidontarpeen ajankohta ole ennakoitavissa, tulee varhaiskasvatuspaikka hakea viimeistään kahta viikkoa ennen kuin lapsi tarvitsee paikan.

 Hakemus varhaiskasvatukseen, esiopetusta täydentävään varhaiskasvatukseen ja ilmoittautuminen esiopetukseen tehdään sähköisesti alla olevasta linkistä. Paperisia hakemuslomakkeita on saatavana päiväkodeista, perhepäivähoitajilta ja kunnan asiointipisteistä. Paperiset hakemukset toimitetaan päiväkoteihin tai varhaiskasvatustoimistoon Nallemuorin päiväkotiin.

Perheen tulotiedot varhaiskasvatusmaksun määrittämiseksi liitetään hakemukseen tai toimitetaan viimeistään siinä kuussa, kun lapsi aloittaa hoidon.

Varhaiskasvatuksen sähköinen hakeminen

Kotihoidontuen kuntalisän hakeminen

Ohjeet kotihoidontuen kuntalisän hakemiseen löytyvät Sonkajärven kunnan internetsivuilta kohdasta Avustukset. Hakemuslomakkeita saa myös kunnan asiointipisteistä sekä päiväkodeista.


Tarja Hänninen

Varhaiskasvatuksen vastaava

Puh. 040 511 5202

Nallemuorin päiväkoti

Rutakontie 16

74300 Sonkajärvi

tarja.hanninen(at)sonkajarvi.fi

Sosiaaliasiamies / varhaiskasvatuslain mukainen muistutus

Merikratos Sosiaalipalvelut Oy

Sosiaaliasiamiehen tavoitat puhelimitse soittoajalla Tiistaina-Torstaina klo 10-13

puh. +358503415244

Hoitoaikojen ilmoittaminen
Varhaiskasvatuslain mukainen muistutus
Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut
Sonkajärven päivähoidon ruokalista
Sukevan päivähoidon ruokalista