• På svenska
  • In English
  • Auf Deutsch

Jaa sivu

EtusivuSuomeksiPalvelutKasvatus ja koulutusVarhaiskasvatus
Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatus on lapsen suunnitelmallisen ja tavoitteellisen kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostama kokonaisuus, jossa painottuu erityisesti pedagogiikka. Varhaiskasvatuksen tehtävänä on edistää lasten kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä ja oppimista yhteistyössä huoltajien kanssa. Varhaiskasvatus on lasten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävä ja syrjäytymistä ehkäisevä palvelu.

Sonkajärven kunta on tarjonnut varhaiskasvatuspalveluja vuodesta 1976 lähtien. Tärkeimpiä arvojamme ovat lapsen osallisuus, tasavertaisuus, toisen kunnioittaminen ja hyvät tavat sekä hyvä käytös toista kohtaan.  Tärkeää on myös savolaisen kulttuurin ja perinteiden vaaliminen. Luonnon läheisyys ja lähiympäristön mainiot liikuntapaikat mahdollistavat toiminnassamme luonto- ja liikuntakasvatuksen painottamisen.

Varhaiskasvatus Sonkajärvellä

Sonkajärven kunnan varhaiskasvatuspalveluihin kuuluvat kolme kunnallista päiväkotia, perhepäivähoito, esiopetus, varhaiserityiskasvatus, lasten kotihoidon tuki ja yksityisen hoidon tuki. Vuonna 2022 kunnassamme on käytössä myös lasten kotihoidontuen kuntalisä.

Varhaiskasvatuspaikan hakeminen

Varhaiskasvatuspaikkaa voi hakea ympäri vuoden, kuitenkin viimeistään neljä kuukautta ennen hoidontarpeen alkamista. Jos varhaiskasvatusta tarvitaan huoltajan työllistymisen, koulutuksen tai opintojen vuoksi eikä hoidontarpeen ajankohta ole ennakoitavissa, tulee varhaiskasvatuspaikka hakea viimeistään kahta viikkoa ennen kuin lapsi tarvitsee paikan.

Varhaiskasvatuspaikkaa voi hakea Nallemuorin, Nallelan ja Männikön päiväkodeista sekä perhepäivähoidosta Sonkajärveltä. Uusien asiakasperheiden varhaiskasvatuspaikkojen haku 1.8.2022 alkavalle toimintakaudelle tapahtuu 3.3.2022 mennessä. Tällä hetkellä varhaiskasvatuspalveluja käyttävien perheiden ei tarvitse hakea varhaiskasvatuspaikkaa uudestaan.

Perheen tulotiedot varhaiskasvatusmaksun määrittämiseksi toimitetaan mahdollisimman pian, viimeistään silloin kun lapsi aloittaa hoidon.

Hakemus varhaiskasvatukseen tehdään sähköisesti alla olevasta linkistä.

Varhaiskasvatuksen sähköinen hakeminen

Esiopetukseen ilmoittautuminen

Esiopetusta järjestetään lukuvuonna 2022 – 2023 Sonkajärven Yhtenäiskoululla ja Männikön päiväkodissa. 

Esiopetukseen tulevien lasten ilmoittautuminen tapahtuu torstaihin 3.3.2022 mennessä koulutoimistoon ensisijaisesti Wilman kautta. Tulevien esikoululaisten huoltajille lähetetään hyvissä ajoin kotiin Wilman avainkoodi ja ohjeet tunnuksen luomiseen. Ilmoittautumisen yhteydessä varataan myös esiopetusta täydentävä varhaiskasvatuspaikka. Esiopetus on maksutonta, mutta täydentävästä varhaiskasvatuksesta peritään varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukainen maksu.

Kotihoidontuen kuntalisän hakeminen

Ohjeet kotihoidontuen kuntalisän hakemiseen löytyvät Sonkajärven kunnan internetsivuilta kohdasta Avustukset. Hakemuslomakkeita saa myös kunnan asiointipisteistä sekä päiväkodeista.


Tarja Hänninen

Varhaiskasvatuksen vastaava

Puh. 040 511 5202

Nallemuorin päiväkoti

Rutakontie 16

74300 Sonkajärvi

tarja.hanninen(at)sonkajarvi.fi

Sosiaaliasiamies / varhaiskasvatuslain mukainen muistutus

Merikratos Sosiaalipalvelut Oy

Sosiaaliasiamiehen tavoitat puhelimitse soittoajalla:

Tiistaina klo 12 - 15

Keskiviikkona ja torstaina klo 10 - 13.

puh. +358 50 341 5244

Vuorohoitolinjaukset
Varhaiskasvatuslain mukainen muistutus
Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut
Sonkajärven päivähoidon ruokalista
Sukevan päivähoidon ruokalista