• På svenska
  • In English
  • Auf Deutsch

Jaa sivu

EtusivuSuomeksiPalvelutKirjasto, kulttuuri ja kansalaisopistoKulttuuri
Tapahtumat Sonkajärvi
Rutakon Taikayö 2021.jpg

6.12.2021

Itsenäisyyspäivä Sonkajärvellä 6.12.2021

1.10.2021

Urainalaisen Banduristi trio Orianan konsertti Sukevan kyläkeskuksella 1.10.2021 klo 12

Vapaa pääsy!

BANDURISTIEN TRIO ORIANA

 

(TERNOPIL, UKRAINA)

 

Suomessa 14.9.–10.10.2021

 

 

 

BANDURA JA KANTELE: YLIVOIMAINEN LIITTO

Banduristien trio Oriana on yli viisitoista vuotta vanha ammattilaiskokoonpano. Taiteellisen toimintansa aikana siitä on tullut Ukrainan tunnetuin bandurayhtye. Yhtyeen suosion takana on kolme lahjakasta ja taitavaa muusikkoa, joilla kaikilla on voimakas ja kaunis lauluääni: Natalija Hotsyk (sopraano), Iryna Hubjak (mezzosopraano) ja Julija Rudnytska (altto).

Trion konserttiohjelmisto on hyvin monipuolinen. Se kattaa laajan kirjon lajeja ja tyylejä kansanmusiikista klassiseen ja hengelliseen musiikkiin, maailmanlaajuisesti tunnettujen säveltäjien ja nykyisten musiikintekijöiden teoksista jazziin. Trio esittää konserttiohjelmissaan niin instrumentaaliteoksia kuin banduralla säestettyjä vokaaliteoksia, mutta konserteissa kuullaan myös lauluja a cappella -esityksinä. Kuulija saa nauttia sekä trion erinomaisista yhteisesityksistä että muusikoiden soolo- ja duettoesityksistä. Yhtyeen jäsenet etsivät innokkaasti uusia, mielenkiintoisia teoksia laajentaakseen trion ohjelmistoa. Suurin osa teoksista kuullaan trion muusikoiden omina sovituksina.

Sen lisäksi, että banduristitrio Oriana konsertoi Ukrainassa, se on odotettu ja arvostettu vieras myös ulkomailla ja on useasti edustanut Ukrainaa kansainvälisillä musiikkifestivaaleilla ja kilpailuissa. Puola, Ranska, Italia, Saksa, Tsekki, Ruotsi – siinä joitakin esimerkkejä maista, joissa trio Oriana on ollut konserttikiertueilla.Sukevan kyläkeskus
Matarantie

1.7.2022–2.7.2022

Eukonkannon 25. MM-kisatapahtuma 1.-2.7.2022 Sonkajärvellä

Eukonkannon MM -kisatapahtuma Sonkajärvellä 1.-2.7.2022

Sonkajärven pitäjämarkkinat 35 vuotta 

 

1.9.2021–30.9.2021

Petteri Sepän taidenäyttely Kuvia musiikista 2. Sonkajärven kirjaston näyttelysalissa

Näyttely on esillä Sonkajärven kirjaston näyttelysalissa to 30.9.2021 saakka.

Petteri Seppä Kitaramusiikkia to 30.9.2021 klo 17 Sonkajärven kirjaston salissa.4.10.2021–29.10.2021

Mirja Rantalan taidenäyttely Kierrätys "iloa silmälle" Sonkajärven kirjaston näyttelysalissa

2.11.2021–2.12.2021

Hilkka Eskelisen taidenäyttely Sonkajärven kirjaston näyttelysalissa

7.12.2021–28.1.2022

Pentti Koppisen akvarellinäyttely Sonkajärven ja Sukevan rakennuksista Sonkajärven kirjaston näyttelysalissa

5.4.2022

Kirkkolauluyhtye Kaanonin konsertti Sonkajärven kirjastossa ti 5.4.2022 klo 14.00

lähes tuntematonta nuoressa itsenäisessä tasavallassa. melodioista tuttuja yhä useammille. Tätä työtä Kaanon tekee yhä.

Kirkkolauluyhtye Kaanonin konsertti Sonkajärven kirjastossa ti 23.4.2021

1990-luvun alussa seitsemän eri kuoroissa pitkään laulanutta lahjakasta miestä Keski-Ukrainasta kiinnostui ortodoksisesta lauluperinteestä, joka oli tuolloin lähes tuntematonta nuoressa itsenäisessä tasavallassa. Perehdyttyään huolellisesti kirkkolauluun Kaanon-lauluryhmä halusi ryhtyä sen sanansaattajaksi ja tehdä itselleen tärkeistä, rauhoittavista ja säestyksettä esitettävistä melodioista tuttuja yhä useammille. Tätä työtä Kaanon tekee yhä.

http://www.ukraina.fi/


1.2.2022–28.2.2022

Seppo Kääriäisen taidenäyttely Sonkajärven kirjaston näyttelysalissaMatti Martikaisen metalliveistoksia Rutakon raitilla

Rutakon raitilla Sonkajärvellä on esillä sonkajärveläisen Matti Martikaisen tekemät metalliveistokset. Matti Martikainen ottaa veistoksilla kantaa ajankohtaisiin ympäristöaiheisiin. Patsaiden materiaalin on rosteriterästä. Veistos 1. Ilmasto lämpenee ja jäävuoret hajoavat ja sulavat. Teoksessa näkyy jääkiteiden muodon muuttuminen ja sulaminen. Veistos 2. Vieraslajit valtaavat uusia alueita. Teoksessa vieraskasveja ja isoja muurahaisia. Veistos 3. Osuuspankin pankkitalon edessä. Hurrikaaniteos. Ilmaston lämpeneminen on lisännyt hurrikaanien määrää ja niiden aiheuttamia tuhoja. Veistos 4. Vanha lääkärintalon ja Ravintola Palomestarin välissä.  Koronateoksessa koronavirukset vähitellen tuhoutuvat.

 

Rutakon raitilla Sonkajärvellä on esillä sonkajärveläisen Matti Martikaisen tekemät metalliveistokset. Veistokset on sijoitettu kirjastotalon piha-alueelle, Osuuspankin pankkitalon edustalle  ja Palomestarin ja vanhan lääkäritalon väliin

Matti Martikainen ottaa veistoksilla kantaa ajankohtaisiin ympäristöaiheisiin.

Patsaiden materiaalin on rosteriterästä.

 

Veistos 1. kirjastotalon edessä käräjäkivien keskellä;  

  • Ilmasto lämpenee ja jäävuoret hajoavat ja sulavat. Teoksessa näkyy jääkiteiden muodon muuttuminen ja sulaminen.

Veistos 2. Kirjastotalon edessä nurmialueella

  • Vieraslajit valtaavat uusia alueita. Teoksessa vieraskasveja ja isoja muurahaisia.

Veistos 3. Osuuspankin pankkitalon edessä.

  • Hurrikaaniteos. Ilmaston lämpeneminen on lisännyt hurrikaanien määrää ja niiden aiheuttamia tuhoja.

Veistos 4. Vanha lääkärintalon ja Ravintola Palomestarin välissä.

  •  Koronateoksessa koronavirukset vähitellen tuhoutuvat.

6.10.2021

Senioreiden digipalvelut – miten hoidan asioitani verkkopalveluissa turvallisesti? Tapahtuma Sonkajärven kirjaston näyttelysalissa.

Tapahtuma toteutetaan verkkolähetyksenä, mutta ympäri Pohjois-Savon on paikallisia "kisakatsomoita", joista lähetystä voi seurata yhdessä valkokankaalta. Järj. Pohjois-Savon liiton Digivieri-hanke, Seniorien ATK-yhdistys Savonetti ry ja Sonkajärven kansalaisopisto

Vanhusten viikon tapahtuma on suunnattu ensisijaisesti ikäihmisille, jotka eivät vielä käytä digipalveluja, tai joille niiden käyttö on hankalaa tai pelottavaa. Puheenvuoroja tulee Kuluttajaliitolta, eri pankeilta, sekä mahdollisesti myös Kelalta ja Digi- ja väestötietovirastolta. Savonetti kertoo myös digiopastuksesta ja -tuesta, jota on tarjolla. Tapahtuma toteutetaan verkkolähetyksenä, mutta ympäri Pohjois-Savon on paikallisia "kisakatsomoita", joista lähetystä voi seurata yhdessä valkokankaalta. Järj. Pohjois-Savon liiton Digivieri-hanke, Seniorien ATK-yhdistys Savonetti ry ja Sonkajärven kansalaisopisto 

Sonkajärven kirjaston näyttelysali
Rutakontie 21

26.8.2022

Rutakon Taikayö 26.8.2022

 


11.10.2021

Kirjailijavieraana Anneli Kanto, Sukeva

Kirjailija Anneli Kanto kertoo työstään ja teoksistaan. Anneli Kannon tuotantoon kuuluu aikuisten romaaneja, lastenkirjoja, näytelmiä ja televisiokäsikirjoituksia. Kannon uusin teos Rottien pyhimys on romaani Hattulan Pyhän Ristin kirkon maalaamisesta ja maalareista 1500-luvulla.

Kanto on kirjoittanut myös muita historiallisia romaaneja: hänen esikoisromaaninsa Piru, kreivi, noita ja näyttelijä sai kiittävän vastaanoton ja oli Runeberg-palkintoehdokkaana 2007. Vuonna 2008 ilmestyi sisällissodan punaisista naiskaartilaisista kertova romaani Veriruusut ja vuonna 2015 Pyöveli-romaani, joka sai Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2016. Kansalaissodan alkamisen vuosipäivänä ilmestynyt Lahtarit-romaani kertoo ilmajokelaisista pojista valkoisten sotaretkellä Vaasasta Viipuriin.

Luennolle vapaa pääsy. Kahvitarjoilu.Sukevan Liikekeskuksen päätytila (ent. Pysäkki)
Kallentie 2

12.10.2021

Kirjailijavieraana Anneli Kanto, Sonkajärvi

Kirjailija Anneli Kanto kertoo työstään ja teoksistaan. Anneli Kannon tuotantoon kuuluu aikuisten romaaneja, lastenkirjoja, näytelmiä ja televisiokäsikirjoituksia. Kannon uusin teos Rottien pyhimys on romaani Hattulan Pyhän Ristin kirkon maalaamisesta ja maalareista 1500-luvulla.

Kanto on kirjoittanut myös muita historiallisia romaaneja: hänen esikoisromaaninsa Piru, kreivi, noita ja näyttelijä sai kiittävän vastaanoton ja oli Runeberg-palkintoehdokkaana 2007. Vuonna 2008 ilmestyi sisällissodan punaisista naiskaartilaisista kertova romaani Veriruusut ja vuonna 2015 Pyöveli-romaani, joka sai Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2016. Kansalaissodan alkamisen vuosipäivänä ilmestynyt Lahtarit-romaani kertoo ilmajokelaisista pojista valkoisten sotaretkellä Vaasasta Viipuriin.

Luennolle vapaa pääsy. Kahvitarjoilu. 


Sonkajärven kirjastotalo
Rutakontie 21

20.11.2021

Teatterimatka Sonkajärveltä Kuopion kaupunginteatteriin la 20.11. ULKOMAALAINEN teatterisesitys

Ilmoittautuminen 20.10. mennessä matkat.rissanenoy(at)gmail.com tai Tuula 0505219202

ULKOMAALAINEN

Charlie on ujo, tapotavallinen mies, joka lähtee ystäviensä kanssa aviokriisiään pakoon Georgiaan, Amerikan syvään etelään. Vieraitten ihmisten pulinaa, uteliaita – niitä ei Charlie-parka nyt jaksa. Eikä hermolomalla ole pakko! Miehet narraavat majatalonsa rempseää emäntää, että Charlie ei mukamas ymmärrä paikallisten kieltä. Hänelle voi siis tunnustaa rikoksiaan ja aviorikoksiaan. Hän on kuin nyrkkeilysäkki, johon sopii mätkiä kaikkein ikävimmätkin näkemyksensä muista ihmisistä. Äkkiä ollaankin vaaran vesillä: ulkomaalainen tarkoittaa monille arvotonta, pelättävää ja halveksittavaa. Yllättävä thrillerimäinen tarina on kuitenkin ennen muuta huikea, nerokas komedia. hyvin kirpein, hyvin ajankohtaisin yhteiskunnallisin maustein.

Rooleissa: Lari Halme (vier.), Toni Harjajärvi, SANTERI NISKANEN, Mikko Paananen, Seija Pitkänen, Ari-Kyösti Seppo ja Sohvi Roininen.

Teatterimatka järjestetään Kuopion teatteriin lauantaina 20.11. klo 13.00 näytökseen. Lähtö Sonkajärveltä, K-marketilta, klo 11.00. Iisalmen linja-autoasema 11.30.

Matkan hinta 75,- sisältää matkan, lipun, väliaikatarjoilun ja ruokailun. Ruokapaikka ilmoitetaan myöhemmin.

Teatterimatkan Sonkajärveltä järjestää Henkilökuljetus Rissanen Oy

Ilmoittautuminen 20.10 mennessä matkat.rissanenoy(at)gmail.com tai Tuula 050 5219202.

Tervetuloa mukaan!

 

13.11.2021–14.11.2021

Teatterimatka Sonkajärveltä Tampereelle 13.-14.11.2021 la Tampereen Teatterissa Salaisuuksien ilta -esitys ja su Kädentaitomessut Tampereen messukeskuksessa

Ilmoittautumiset 3.10. mennessä matkat.rissanenoy(at)gmail.com tai Tuula 050 5219202.

TEATTERIMATKA TAMPEREELLE 13.-14.11.2021. SALAISUUKSIEN ILTA 13.11.2021 KLO 19.00.


Frenckell-näyttämöllä nähdään Paolo Genovesen menestyselokuvaan perustuva Salaisuuksien ilta. Eva ja Rocco kutsuvat pitkäaikaiset ystävänsä illanviettoon. Rutiinien särkemiseksi aloitetaan vaarallinen seuraleikki: kaikki lupaavat olla toisilleen täydellisen avoimia. Illan kuluessa suhteet joutuvat koetukselle, kun puhelimet paljastavat armottomasti omistajiensa kätketyimmät salaisuudet. Rooleissa Esa Latva-Äijö, Elisa Piispanen, Anna-Elisa Hannula, Tuukka Huttunen, Marika Heiskanen, Ville Mikkonen, Eeva Hakulinen ja Jarkko Tiainen

Majoitus Original Sokos Hotel Villassa 2hh. Sunnuntaina 14.11 Tampereella on Käsityö messut. Menomatkalla vierailemme Sherlachius museoilla Mäntässä, samassa paikassa voi ruokailla omakustanteisesti ravintola Göstassa.

Matkan hinta 192,-/hlö/2hh. Majoitus, teatterilippu ja matka sisältyy hintaan.

Ilmoittautumiset 3.10. mennessä matkat.rissanenoy(at)gmail.com tai Tuula 050 5219202.

Tarkempi ohjelma toimitetaan ilmoittautuneille.

Matkan järjestä HENKILÖKULJETUS RISSANEN OY


2.10.2021

Teatterimatka la 2.10.2021 Kuopion Kaupunginteatteriin katsomaa Kari Heiskasen RINTAMAMIESTALO -näytelmää

Ilmoittautuminen 18.9 mennessä matka.rissanenoy(at)gmail.com tai Tuula 050 5219202.

RINTAMAMIESTALO

Kari Heiskasen tunnevoimaisessa uutuudessa rokki soi ja perheen liitoksen natisevat. Otto ja Maria Haverisen lapset käyvät jakamaan perinnöksi jäänyttä rintamamiestaloa, kus saavat kuulla että heillä on veli. Siitä alkaa paluu menneisyyteen, joka vähitellen paljastaa salaisuutensa, vuosia sitten päättyneen sodan jäljet vanhemmissa, lasten surun ja onnen hetket sekä arjen kauneuden talossa, joka oli täynnä rakkautta. Kuljemme tarinan myötä ajassa taaksepäin vuosikymmen kerrallaan – Otto ja Maria nuortuvat, Jaakka, Hannele ja Vili muuttuvat lapsiksi. Tunnistamme radiosta tulvivat iskelmät, näemme nuoruuden sokean ehdottomuuden ja lapsuuden satumaailman – ja viimein päädymme keväiseen iltaan, jolloin talon perustus on juuri valettu. Maria odottaan ensimmäistään, vastikään sodasta palannut Otto on voimissaan ja molemmat täynnä uskoa tulevaisuuteen. Naapurissa rakentavat Reiska ja Elma omaa taistelutannertaan, jonka melskeet usein yltävät aidan yli. Tarinan alku on näytelmän loppu ja hän, jolle tarinaa kerrotaan, ymmärtää enemmän. Mutta kuten elämässä aina, kukaan ei kertonut – alussa.

Rooleissa: Mikko Rantaniva, Johanna Jauhiainen, Toni Harjajärvi, Sari Harju, Sohvi Roininen, SANTERI NISKANEN, Ari-Kyösti Seppo, Sari Happonen, Atte Antikainen, Mikko Paananen ja Katri-Maria Peltola.

Teatterimatka järjestetään Kuopion teatteriin lauantaina 2.10. klo 13.00 näytökseen. Lähtö sonkajärveltä, K-marketilta, klo 11.00, Iisalmen linja-autoasema 11.30.

Matkan hinta 60,-, sisältää matkan, lipun ja väliaikatarjoilun.

Matkan järjestää Henkilökuljetus Rissanen Oy

Ilmoittautuminen 18.9 mennessä matka.rissanenoy(at)gmail.com tai Tuula 050 5219202.

Tervetuloa mukaan!


14.9.2021–18.12.2021

Perheentalotoiminta jatkuu perjantaisin alkaen 17.9.2021!

30.9.2021

Petteri Seppä Kitaramusiikkia Sonkajärven kirjaston salissa klo 17

Petteri Sepän taidenäyttely on avoinna 30.9.2021 saakka.

Petteri Sepän taidenäyttely on avoinna 30.9.2021 saakka.12.10.2021

Iisalmen Parkinsonkerhon vertaistukitapaaminen

Vertaistukitapaaminen liikehäiriösairauksia sairastaville ja heidän omaisilleen. Ylä-Savon Vakan toimistossa, Pohjolankatu 4, Iisalmi, 12.102021 klo 12.00 alkaen. Tapahtuma on maksuton. Tervetuloa!

Vertaistukitapaaminen liikehäiriösairauksia sairastaville ja heidän omaisilleen.

Ylä-Savon Vakan toimistossa, Pohjolankatu 4, Iisalmi, 12.102021 klo 12.00 alkaen.

Tietoa ja tukea. 

Tapahtuma on maksuton.

Tervetuloa!