• På svenska
  • In English
  • Auf Deutsch

Jaa sivu

EtusivuSuomeksiPalvelutKirjasto, kulttuuri ja kansalaisopistoMuseotJyrkkäkosken ruukki
Jyrkkäkosken ruukki

Vuonna 1831 Salahmin ruukin omistaja Franzen sai luvan masuunin ja kankirautavasaran perustamiseen jyrkänkoskelle. Alkutaival oli hankala, koska Jyrkänkoski sijaitsi syrjässä liikennereiteiltä eikä saatavilla ollut riittävästi työvoimaa. Vuonna 1856 ruukki siirtyi Paul Wahl&Co:on omistukseen osaksi suuryhtymää. Ruukin alueelle rakennettiin englantilaisista tiilistä uusi skotlantilaistyyppinen masuuni vuonna 1874. Ruukissa tuotettiin takki- ja kankirautaa sekä nauloja ja valutavaroita. 1900-luvun alussa ruukilla oli jopa oma pieni höyrylaiva. Jyrkän kylällä nähtiin kulttuurihenkilöitäkin, mm. Juhani Aho, joka riiusteli ruukinhoitaja Braxin kauniin tyttären kanssa. Jyrkkäkosken ruukki oli toiminnassa vuoteen 1919 saakka.

Erämaaruukin uusi aamunkoitto

ruukki2_talvi.jpgMuseovirasto on suorittanut Jyrkkäkosken ruukin suojaus- ja rekonstruointitoimenpiteet vuosina 1996-1998. Jyrkän ruukista on tullut yläsavolainen arkkitehtuurinähtävyys: masuunit ovat saaneet ylleen rohkeat suojarakennukset. Skottimasuunin yhteydessä on Ruukintupa, jossa on tarjolla pikkulämpimäisiä.

 

 

 

Ruukinpatruunan "Herrala"on peräisin 1830-luvulta, ja sitäkin vanhempi on pihapiirissä sijaitseva hirsinen aittarivi. Kartanossa on suoritettu suuri kartanon remontti, jossa sisustus on palautettu sen aikaiseen empire-tyyliin. Ruukinkartano Herralassa on kesäisin historiallinen ravintola, jossa tarjotaan tilauksesta esim. erikoismenu vuodelta 1932 ja kerrotaan kartanon historiaa.

Herrala_1.jpg

Kosken äärellä on loisteliaat kala-apajat ja läheisyydessä Nurmijoen 25 km pitkä koskenlaskureitti.

30 km pitkä Volokinpolku tarjoaa patikoijalle koskematonta luontoa ja rauhaa. Joka kesä juhannuksen jälkeisen viikonlopun sunnuntaina on Pajasaaressa perinteinen Ruukinmessu. Ruukinmessu mukailee vanhaa tapaa, jossa pappi tuli kerran vuodessa erämaahan kastamaan syntyneet, vihkimään nuoret parit ja hautaamaan vainajat.

Jyrkkäkosken ruukki on ollut mukana mm. Raphael-hankkeessa"Iron and Man"

Yhteystiedot

Jyrkkäkosken ruukki

Jyrkäntie 1881
74380 Jyrkkä

045-859 7889

Herralan kartano

Kartanontie

74380 Jyrkkä

050 557 4634