• På svenska
  • In English
  • Auf Deutsch

Jaa sivu

EtusivuSuomeksiPalvelutKirjasto, kulttuuri ja kansalaisopistoMuseotKansainvälinen PullomuseoOlutpullot
Olutpullot

762 pullot tummat  242 x 160.jpg

Oluen pano on kuulunut suomalaiseen kotitalouteen esihistorialliselta ajalta lähtien. Panimoteollisuus sai alkunsa maassamme 1800-luvun puolivälissä.

Olutta alettiin pullottaa Suomessa 1820-luvulla. Pullo oli englantilaisen portteripullon kopio. Pulloja valmistettiin muottiin puhaltamalla toisin kuin esimerkiksi mahapullo, joka puhallettiin vapaasti. Olutpulloja oli kahta kokoa - 0,18 ja 0,33 litran pullo. Säiliö oli niissä lieriömäinen ja leveämpi kuin viinipulloissa. Pullon suurengas oli paksu, jotta korkin yli kulkeva rautalanka pysyisi tukevasti paikallaan. Pullon kaulan keskiosassa oli tavallisesti pullistuma. Pullot puhallettiin yleensä ruskeasta kuplivasta massasta.

1880-luvun lopulla olutpullon malli muuttui. Markkinoille tuli leveäpohjainen keilanmuotoinen pullo. Pulloa tehtiin 0,33 ja 0,66 litran kokoa. Väri pulloilla oli vihreä tai ruskea. Kylkiin merkittiin kohokirjaimin tehtaan nimen alkukirjaimet sekä pullon tilavuus.

Kruunukorkkeja alettiin käyttää olutpulloissa, jotka tehtiin pullonpuhalluskoneilla. Tätä ennen oli pulloissa käytetty korkkina luonnonkorkkia, joka sidottiin rautalangalla. Tämä vihreälasinen, loivaharteinen olutpullo oli käytössä lähes 20 vuotta.

 

Suupuhalteisissa pulloissa oli tehtaan merkinnät pullon kyljessä, kun taas automaattipuhalletuissa merkintä on aivan pullon alareunassa tai pullon pohjassa. Merkinnöistä selviää tehtaan nimi ja valmistusvuosi. Ensimmäinen puoliautomaattinen pullonpuhalluskone tuli Karhulan lasitehtaalle vuonna 1932.762 pullot Oiva 243 x 160.jpg

Ensimmäiset täysautomaattiset pullonpuhalluskoneet saatiin Suomen lasiteollisuuteen 1930-luvunpuolivälissä. 0,5 litran olutpulloa uusittiin, mutta se oli vielä vuosisadan alun mallin mukainen. Vasta 1951 otettiin käyttöön klassinen 0,5 litran matalampi, ruskea "pilsneripullo". Pullo oli sukua kahta vuotta aiemmin käyttöön otetulle virvoitusjuomapullolle, jonka muoto on periaatteessa sama, mutta tilavuus 0,33 litraa.

762 pullot hanhenkaulapullo 107 x 160.jpg

Vuonna 1957 tuli 4 vuoden tutkimus- ja kokeilutyön esitys uusista vakiopulloista mallasjuomia varten. Niinpä tämä jokaiselle tuttu ruskea 0,33 litran olutpullo lopulta vuonna 1969 syrjäytti kokonaan 0,5 litran pilsneripullon, kun keskiolut vapautui. Tällöin ei enää kannattanut myydä olutta kahdessa eri pullokoossa.

Museon olutpulloista erikoisin kuitenkin lienee noin 100-vuotias hanhenkaulapullo. Pullon pitkän kaulan tarkoituksena oli mahdollistaa oluen jälkikäyminen pullossa viinin tapaan.