• På svenska
  • In English
  • Auf Deutsch

Jaa sivu

EtusivuSuomeksiPalvelutLiikunta ja vapaa-aikaVesistöt ja kalastaminen
Vesistöt ja kalastaminen

Ylä-Savon vesistöt ovat monipuolisuudessaan aktiivisen vesiretkeilijän ihannekohteita. Tarjolla on seikkailua joka makuun järvimelonnasta ja rauhallisesti virtaavista joista vauhdikkaisiin koskien pyörteisiin. Kesäretki kanootilla tai veneellä on upea kokemus sinisine taivaineen ja vesineen ja ohi lipuvine maisemineen. Päivän kruunaa uintiretki kirkkaassa, puhtaassa erämaavedessä.

Nurmijoen 25 kilometriä pitkä koskireitti on yksi Pohjois-Savon monista jokireiteistä. Jokia täydentävät kymmenen koskea, joista osa on rauhallisia, mutta muutamat vauhdikkaita ja voimakkaasti kuohuvia. Joet ja kosket voi laskea kanootilla tai veneellä. Koskireitti alkaa Jyrkältä ja päättyy Koirakoskelle, josta on yhteys Suur-Saimaalle. Koskireitin varrella on useita leiripaikkoja, joissa voi maistaa kalasaalistaan vaikka heti tai herkutella nuotiolla käristetyllä makkaralla. Kosket on luokiteltu kansainvälisen taulukon mukaisesti, joten kohteen voi valita etukäteen taitojen ja kokemusten perusteella.

Koski- ja kanoottireitit

Kiireetön retkeilijä viihtyy Sonkajärven salojärvillä ja koskisilla jokireiteillä. Nurmijoen 25 kilometrin pituinen koskireitti käsittää yhdeksän koskea. Nurmijoen reitti on Suomen eteläisin ja siellä pääsee oikean erämaavaelluksen tuntumaan. Kanoottiretkeilijän ei tule myöskään unohtaa idyllistä Hankajokea. Vaativa haaste melojille ja kirjolohikalastajille on 13 koskea sisältävä Matkusjoen reitti Sonkajärven länsiosassa. Pituutta reitille kertyy kaikkiaan noin 100 kilometriä.

Nurmijoen reitin koskiluokitus

I = Helppo - aallot pieniä ja säännöllisiä, ei putouksia. Reitti on suora, ei kurssimuutoksia. Esteet yksittäisiä kiviä.

II = Helpohko - aallot hieman suurempia ja joskus epäsäännöllisiä. Veden voima on kohtalainen ja veden paine tuntuu. Reitti on selvä, saattaa olla kurssimuutoksia. Runsaasti kiviesteitä.

Koski  Luokitus Pituus (m) Korkeusero (m)
Jyrkkäkoski  I, II  110  4,1 
Haapakoski  I, II  1050  2,5 
Päsmärinkoski  I, II  1200  5,4 
Nurmikoski  700  3,9 
Koivukoski  300  0,8
Leppikoski  500  0,4
Saarikoski  300  0,9 
Mäkäräkoski  750  2,3 
Aittokoski  1300  2,4 
Koirakoski  I, II  350  3,5 

Kalastus

Taimen Gösta Sundman placeholder.jpg

Nurmijoki

Jo 1800-luvun lopulla perhokalastusta harrastanut ja paljon siitä myös kirjoittanut Juhani Aho piti Nurmijokea ihanteellisena kalastuspaikkana. Nurmijoen maine suosittuna kalastuskohteena on kultaantunut ja se on edelleen suomalaisen urheilukalastuksen eturivissä kulkevien mielipaikka. Innostavia kalastuselämyksiä tarjoavat sekä joet koskineen että laajat järvialueet.

Saaliiksi voi saada joen alkuperäiskantaa olevan taimenen tai harjuksen, mutta saalisvarmuutta on lisätty myös istutuksilla. Lisäksi kalastusta tuetaan vapauttamalla 4-5 kertaa kauden aikana pyyntikokoisia taimenia. Vedenomistajat perustivat jo yli 30 vuotta sitten toimikunnan, joka hoitaa vahvalla otteella joen kalakantaa. Suosituimpaan loma-aikaan voi ensimmäisillä koskilla joen päissä olla useita kalastajia, mutta jo seuraavalla koskella on erämaan rauha täydellinen.

Perhon lisäksi myös muut vieheet antavat koskilla saalista. Järvillä ja rauhallisilla virtaosuuksilla voi kalastaa kanootista, mutta virroissa ja koskissa kalastetaan heittämällä. Molemmin puolin jokea seuraavilta teiltä on viitoitus kalapaikoille.

Nurmijoki 2022 - 2023 kalastusluvat

Jyrkänkoski

Nurmijoen reitin ylin koski ei ole Nurmijoen taimentoimikunnan hallinnassa ja on oma erillinen osa reittiä. Koskeen tarvitaan erillinen kalastuslupa.

Haajaistenjärvi

Haajaistenjärvi on säännöstelyn piiriin kuuluva 450 ha:n tummavetinen latvajärvi. Saalisvarmuutta hoidetaan taimenistutuksilla, joten ei ihme, että Haajaistenjärvestä on tullut muutamassa vuodessa suosikkikohde, jonne tullaan pitkienkin matkojen päästä. Kuha on lämpimän kauden aikana todennäköisin saalis ja haukea on paljon, mutta taimen on silti suurin vetonaula. Kalaa on runsaasti, mutta villin luonnon lait ovat voimassa ja nimenomaan vieheiden väri- ja kokovalinnat ovat tarkkoja. Vaappu on ykkönen, väreistä varmimpia ovat punakulta, ambulanssi ja papukaija.

Laakajärvi/Kiltua

Karuja erämaanomaisia järviä latvavesillä. Ei vaparajoitusta.

Matkusjoki

Sijaitsee Iisalmi-Raudanjärvi välillä

Kalastuslupien myynti

Valtion kalastuksenhoitomaksun lisäksi tarvitaan koski- ja jokikohteisiin kohdelupa. Kalastuslupia myyvät kalastuksenvalvojien lisäksi Sukevan asiointipiste, Sonkahuolto Kainulainen, Rauta-Maatalous Suutarinen ja K-Market Marjapaikka Sonkajärvellä, HH-Sport Iisalmessa, Ruukintupa Jyrkällä sekä Kioskikahvio Sonkajärvellä.