• På svenska
  • In English
  • Auf Deutsch

Jaa sivu

EtusivuSuomeksiPalvelutLiikunta ja vapaa-aikaVesistöt ja kalastaminenNurmijoki
Nurmijoki
Nurmijoki.JPG

Nurmijoki sijaitsee Pohjois-Savossa Sonkajärven kunnassa, noin 18 kilometriä Iisalmi-Nurmes tietä Nurmeksen suuntaan. Tällöin saavutaan Koirakoskelle, joka on koskireitin alin koski.

Nurmijoki on eräs arvokkaimmista koskireiteistä Pohjois-Savossa. Se luetaan alueen kalastusmatkailun huipputuotteisiin. Urheilukalastaja-lehti on otsikoinutkin juttunsa "Nurmijoki, muuan urheilukalastajan paratiisi" käydessään kokeilemassa reittiä (Urheilukalastus 1991: 4).

Kalastusalue

Koko jokireitti Jyrkältä Koirakoskelle, mukaan lukien myös järvialueet.

Reitti saa alkunsa erämaajärvistä Itä-Suomen läänin pohjoisosista ja Kainuusta. Joki kuuluu osana Vuoksen vesistöön Nilsiän reitin läntiseen haaraan. Jokireitti alkaa Jyrkän kylältä päättyen Koirakoskelle. Reitillä on 9 koskea ja niiden yhteenlaskettu pituus on 8 km. Joen kokonaispituus on 25 km.

Nurmijoen rannoilla voi kokea aitoa erämaatunnelmaa ja jokea voidaan pitää erämaajokena. Siinä asustaa majavia ja sen rannoilta voi tavata karhun jälkiä. Usein voit seurata kalasääsken rauhallista lentoa pesimäpaikalleen Jyrkän järville.

Vesi on humuspitoista ylävesien läheisyydessä harjoitettavat turvetuotannon takia, mutta siitäkin huolimatta se on jokseenkin puhdasta, koska rannoilla ei juurikaan ole maanviljelystä.

Joki perattiin aikoinaan uittoa varten. Uittojen loputtua joki entisöitiin Kuopion Vesi- ja Ympäristöpiirin toimesta kalakantojen elvyttämiseksi ja koskenlaskua sekä melontaa harrastavien käyttöön. Joessa on vanha kalakanta ja sitä elvytetään Nurmijoen Taimentoimikunnan suorittamilla istutuksilla, joita tehdään vuosittain 4-5 kertaa. Myös Savon Voima istuttaa jokireitille taimenta. Joessa on lisäksi vanhastaan harjusta ja sitä istutetaan myös vuosittain. Reitin yläosasta voi saada hyviäkin siikasaaliita.

Joen vesimäärää säännöstelee Savon Voima. Yhtiöllä on Jyrkältä ylöspäin Kiltuan voimalaitos ja Koirakoskelta alaspäin Atron voimalaitos Varpaisjärven kunnan puolella.

Nurmijoen Taimentoimikuntaan kuuluvat Huttulan, Kaarakkalan, Kääriänsaaren, Jyrkän, Muuraisjärven ja Rutakon osakaskunnat. Puheenjohtaja on Juhani Ruotsalainen, puh. 0400 177 503.

Jyrkkäkoski

Vt 5:ltä Poromäki-Sotkamo tietä pääsee reitin ylimmälle koskelle, Jyrkkäkoskelle, joka on oma erillinen osansa reittiä eikä ole Nurmijoen Taimentoimikunnan hallinnassa.

Perhokalastajien suosiossa olevaan Jyrkkäkoskeen tarvitaan erillinen kalastuslupa. Luvat myöntää Jyrkän osakaskunta ja lupia saa ostettua esimerkiksi Ruukin tuvasta (puh. 045 859 7889) ja talvisaikaan myös JJ-Service Oy:ltä (puh. 050 353 1897).

Nurmijokireitti

Jokireitin ensimmäinen koski on Haapakoski. Se sijaitsee Haapajärven ja Päsmärin välissä ja on pituudeltaan 1.050 metriä ja pudotusta on 2,5 metriä. Joen yläjuoksulla on taukopaikka, johon on pystytetty kota. Haapakoski on kalastajien suosiossa ja siinä voidaan kalastaa joko perholla tai uistimella. Haapakosken alkuosa on koskea ja sen jälkeen se jatkuu nivana Päsmäriin asti. Parhaat ottipaikat ovat kosken alku- ja keskiosalla.

Haapakosken jälkeen on järviosuus, Päsmäri. Noin viiden kilometrin pituisesta Päsmäristä alkaa 1.200 metriä pitkä ja pudotukseltaan 4,5 metriä korkea Päsmärinkoski. Keväällä runsaan veden aikana koski on vauhdikas laskea veneellä ja kanootilla. Myös Päsmärinkoski on kalapaikkana suosittu. Parhaat kalapaikat ovat kosken alaosassa, jossa koski tekee jyrkän mutkan.

Nurmisesta jokireitti jatkuu kolmena koskena: Nurmikoskena, Koivukoskena ja Leppikoskena joiden pituus on yhteensä 1.500 m. Kalastuksellisesti Nurmikoski on näistä kolmesta paras, siinä viihtyvät niin taimen kuin harjuskin. Nurmikoskelle päästään Sonkajärvi-Kulvemäki tiestä erkanevaa metsäautotietä pitkin. Molemmilla suunnilla ovat opasteet. Leppikosken alla on mukava taukopaikka, Leenan saari, joka on saanut nimensä entisen maaherra Risto Höltän vaimon mukaan. Hän vieraili taannoin Nurmijoella laskien koskireitin veneellä.

Taukopaikalta alkaa jokiosuus, jonka alkupäässä on kolme koskea. Mäkäräkoski, Saarikoski ja Aittokoski. Ne kaikki ovat koskia, joissa kala viihtyy. Aittokosken rannalla on Juhani Ahon Perhokerholla kalamaja ja sen lähettyvillä taukopaikka tulisijoineen.

Aittokoskelta alkaa suvanto-osuus päättyen jokireitin vauhdikkaimpaan koskeen, Koirakoskeen, joka laskee Sälevä-järveen. Tähän päättyy myös Nurmijoen jokireitti, 25 km Jyrkältä Koirakoskelle. Koirakosken pituus on 350 m ja pudotusta 3,5 m. Se onkin koskenlaskijoiden suosima pikataival.

Koirakoski on myös erinomainen kalapaikkana. Koirakosken rannalla on Kioskikahvio, josta saa elintarvikkeita, kalastuslupia ja majoitusta. Koirakoskella on myös invalaituri, josta voi kalastaa myös pyörätuolista, laituri sijaitsee koskikahvion läheisyydessä.

Pyyntivälineinä pienet vaaput, lusikkauistimet, lipat ja tietenkin perhot ovat käytetyimmät. Urheilukalastaja-lehti on otsikoinutkin juttunsa "Nurmijoki, muuan urheilukalastajan paratiisi" käydessään kokeilemassa reittiä.

Palvelut reitin varrella:

Jyrkällä Ruukintuvalla kahvio luvanmyynteineen ja koskikalastuksen ohjelmapalveluineen. Koirakosken kioski-kahvio, elintarvikkeita, kalastusluvat sekä mökki ja huonemajoitusta. Pienet tirsat voi ottaa myös Haapakosken ja Päsmärikosken varsilla olevissa kenturoissa.

Majoittua voit myös Koirakosken seudun kyläyhdistyksen savottakämpässä, sauna ja uimaranta. Kämpässä sähkö ja vesijohto, lämminvesi, leivinuuni, sähköhella, mikroaaltouuni, kahvinkeitin, pakastin ja  jääkaappi sekä astiat ja ruokailuvälineet. Patjoja ja huopia yöpymistä varten.

Kämppää vuokrataan myös erilaisten tilaisuuksien pitopaikaksi mm. juhlat, kokoukset yms. tilaisuudet.

Savottakämpän tiedustelut ja varaukset Koirakosken seudun kyläyhdistykseltä.