• På svenska
  • In English
  • Auf Deutsch

Jaa sivu

EtusivuSuomeksiPalvelutLiikunta ja vapaa-aikaVolokinpolku
Volokinpolku

Volokinpolku on 30 km pitkä merkitty erävaellusreitti, joka sijaitsee Itä-Sonkajärven vaihtelevassa maastossa. Se lähtee liikkeelle Jyrkän kylältä, kiemurtelee Kangaslammen särkkien ja Eräholin kautta Haajaistenjärvelle ja päätyy Uuranholin pohjan kanjonimaisemista Susi-Kerviselle aivan Rautavaaran kunnan rajalle saakka. Reitin voi luonnollisesti kulkea myös päinvastaiseen suuntaan. Polun voi jakaa kunnon ja ajankäytön mukaan pienempiin osiin tai vaeltaa vain osan siitä. Useat polulle vievät tieyhteydet antavat tähän mahdollisuuden. Autoille on pysäköintimahdollisuudet polun kummassakin päässä sekä keskivaiheella, Eräholin lähellä. Polulla voi koettaa rauhassa vaikkapa suosittua sauvakävelyä.

 

volokinpolku.jpg

Polun nimen alkuperästä on kahdenlaista tietoa. Erään tarinan mukaan polku on saanut nimensä rappasotien (1500-1600-luvuilla) aikaan alueella kuljeskelleesta laukkuryssästä, Volokovista. Joidenkin tietojen mukaan taas nimi on tullut venäläisestä sutta tarkoittavasta volokki-sanasta. Susien lisäksi alueella liikuskeleekin karhuja, ilveksiä, ahmoja ja saattaapa matkan varrella törmätä vaikkapa majavaan aamu-uinnillaan. Harvinaisuus ei ole myöskään auringon lämmössä lekotteleva kyykäärme. Kannattaa siis pitää varmuuden vuoksi kyypakkaus repussa mukana.

Reitin varrella on useita nuotiopaikkoja ja laavuja istuinkehikoilla ja polttopuilla varustettuina sekä Jussinlammen rannalla kaikkien käytettävissä oleva autiotupa. Pitkospuut helpottavat kulkemista kosteissa paikoissa. Niitä on reitillä yhteensä 6,5 km pituudelta. Vaeltajien mukavuutta lisäävät vielä useat reitillä olevat ulkokäymälät.

Näkemisen arvoista ovat etenkin Kangaslammen särkät, alueen laajat suoalueet, Holinmäki, josta voi ihailla erämaamaisemaa silmänkantamattomiin, sekä Uuranholi. Uuranholi on jyrkkäreunainen, jylhä kalliorotko, jonka pohjalla virtaa joki. Rannat ovat lohkareikkoa tai suota, Holinlammen keskellä on yksi pieni suosaarikin. Haajaistenjärven kaakkoispäästä alkavan rotkon toinen, tienpuoleinen seinä on huomattavan korkea, toinen selvästi matalampi. Holin pohjalla voi nähdä myös majavan pesänrakennuspuuhissaan.

Volokinpolun ja Nurmijoen taukopaikkojen puu- ja jätehuoltoa hoidetaan 15.5.–30.9. välisenä aikana.

 

Retkipaikka.fi -sivuston kuvaus Volokinpolusta: Volokin polku - Retkipaikka

Jälki.fi -sivuston kuvaus Volokinpolusta: Mtb: Volokinpolku - Jälki.fi (jalki.fi)