• På svenska
  • In English
  • Auf Deutsch

Jaa sivu

EtusivuSuomeksiPalvelutMatkailu
Luontoa ja kulttuuria Sonkajärvellä

Sonkajärvi on monipuolinen matkailukohde, joka tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet esimerkiksi luontomatkailuun, kalastukseen ja erilaisiin kulttuuriaktiviteetteihin. Kesäaikaa elävöittävät lukuisat tapahtumat – Eukonkannon MM-kisat, Sonkajärvi Soi ja Original Sukeva etunenässä – sekä kyläseurojen ja yhdistysten aktiivinen toiminta. Matkailuneuvontaa, tietoa Sonkajärven tapahtumista, nähtävyyksistä, kulttuuritarjonnasta ja majoituksesta antavat Sonkajärven ja Sukevan asiointipisteet.

Museot
Vanha satula Werner Ruotsalainen.jpg

Näkökulmia kulttuuri- ja paikallishistoriaan

Sonkajärven museokohteiden erikoisuus on Kansainvälinen pullomuseo, jonka laaja, yli 6000 pulloa käsittävä eri puolilta maailmaa koottu kokoelma esittelee lasin ja pullojen kulttuurihistoriaa. Kotiseutumuseo esittelee alueen paikallishistoriaa ja vanhoja työtapoja- ja välineitä. Huomionarvoinen on myös Jyrkkäkosken 1990-luvulla museoitu ruukki, joka on toisaalta jo itsessään historiallisesti ja arkkitehtonisesti kiinnostava vierailukohde. Lisäksi masuunirakennus toimii kesäaikaan näyttelytilana.

Vesi- ja kalastusmatkailu
Nurmijoki.JPG

Koskireittejä ja kalajokia

Kiireetön retkeilijä viihtyy Sonkajärven salojärvillä sekä koskisilla jokireiteillä. Joet, järvet ja kosket tarjoavat jotakin joka makuun järvimelonnasta rauhallisesti virtaaviin jokiin ja edelleen vauhdikkaastikin pyörteileviin koskiin. Kesäretki kanootilla tai veneellä on upea kokemus!

Keskeisin Sonkajärven koskireiteistä on Nurmijoen 25 kilometrin mittainen reitti. Jokia täydentävät kymmenen koskea, joista osa on rauhallisia, mutta muutamat vauhdikkaita ja voimakkaasti kuohuvia. Kaikki joet ja kosket voi kuitenkin laskea kanootilla tai veneellä. Jyrkältä alkava ja Koirakoskelle päättyvä reitti laskee lopulta Suur-Saimaaseen. Reitin varrella on useita leiripaikkoja, joissa voi maistaa kalasaalistaan vaikka heti tai herkutella nuotiolla käristetyllä makkaralla. Kosket on luokiteltu kansainvälisen taulukon mukaisesti, joten kohteen voi valita etukäteen oman taitotason perusteella.

Jyrkkä

ruukki2_talvi.jpg

Luontoa ja kulttuurihistoriaa

Sonkajärven itäosissa sijaitsevan Jyrkän vaihteleva luonto rehevine ja karuine metsineen, vaaroineen, vesistöineen ja koskineen tarjoaa matkailijalle lukuisia vaihtoehtoja. 30 kilometriä pitkä erävaellusreitti Volokinpolku kulkee suurelta osin Jyrkän vaihtelevassa maastossa. Kalastajaa kiinnostanevat erinomaiset vetouistelujärvet Laakajärvi, Kiltua ja Haajaistenjärvi sekä jo aikanaan Juhani Ahon – perhokalastuksen uranuurtajan – arvostama Nurmijoki. Kulttuurihistoriaa edustaa 1831-1919 toiminut Jyrkkäkosken ruukki, joka on olennainen osa paikkakunnan taloushistoriaa.