• På svenska
  • In English
  • Auf Deutsch
EtusivuSuomeksiTietoa SonkajärvestäSonkajärven kylätAittokoski
Aittokoski


Aittokosken kyläkeskus sijaitsee noin seitsemän kilometriä Sonkajärven kirkonkylältä länteen. Aittokosken kylän keskus on oikeastaan Aittokosken sillan molemmin puolin. Mihin asti Aittokoski oikeasti ulottuu, on veteen piirretty viiva.

Aittokoskella on sillan kupeessa uimaranta, jonka kylätoimikunta on talkoilla kunnostanut. Entinen uimaranta oli koulun tontilla mutta kun Aittokosken koulu myytiin ja sille tuli uusi omistaja, jäi uimaranta tälle tontille ja kylätoimikunta halusi saada oman uimarannan joka tehtiin lähemmäs siltaa kunnan tontille. Uimaranta kunnostettiin ensin ruoppaamalla ja sitten laittamalla pohjalle kangas jonka jälkeen päälle levitettiin hiekkaa. Entinen uimalaituri otettiin käyttöön ja rakennettiin uimakoppi. Uimarannan vieressä on venepaikkoja jossa voi pitää venettään. Uimarannalle kuljetettiin entisen koulun pihasta kiikku ja kiipeilyteline. Uimarannalla on myös veneilijöiden taukopaikka.
Kesällä 2017 rakennettiin talkoilla uusi uljas uimalaituri joka herätti ihastusta ympäriinsä. Aittokosken uimarannalla käy kesäisin uimareita kirkonkylältä, Vänninmäestä ja Kainuunmäestä saakka.

Aittokoskella toimi 1960-luvulle saakka Sonkajärven vanhainkoti. Aittokoskella oli oma koulu joka vietti samalla koulun päättäjäisiä, koulun 100-vuotisjuhlaa ja koulun lopettajaisia vuonna 2009.

Aittokoskelle rakennettiin kunnan myymille tonteille 1980-luvun loppupuolella ja 1990-luvun alkupuolella. Aittokoskella on vielä muutama vapaa tontti, joihin saa Aittokosken vesiosuuskunnan vesiliittymän.

Vanhalla Aittokosken koululla toimii nykyään liikunta-, leiri- ja koulutuspalveluita tarjoava Hombu. Entisellä vanhainkodilla, joka toimi aikoinaan Ylä-Savon Instituuttina, on nykyisin Toipumo jossa saa hoitoa niin alkoholi-, lääke- kuin huumeriippuvaiset.
Tyrrinsaaressa on laavu, jossa pidettiin keväällä 2018 kyläläisten yhteinen ulkoilutapahtuma.

Aittokosken kylätoimikunta ei ole rekisteröitynyt vaan toimii vapaamuotoisesti mutta kuitenkin kuten rekisteröityneet yhdistykset. Aittokosken kyläyhdistyksen puheenjohtajana toimii Johanna Mähönen ja sihteeri-rahastonhoitajana Erkki Shemeikka. hallituksessa on kuusi jäsentä ja toiminnantarkastaja.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Johanna Mähönen, jjmahonen@hotmail.com

Aittokoski kartalla

Myytävät tontit Aittokoskella