• På svenska
  • In English
  • Auf Deutsch
EtusivuSuomeksiTietoa SonkajärvestäSonkajärven kylätOinasjärventien kylä
Oinasjärventien kylä

Oinasjärventien kyläyhdistyksen alue sijaitsee melko keskellä Sonkajärven kuntaa, Oinasjärventien varrella.

Kylän alue alkaa Harvanjoesta, käsittäen Mustanjoen, Marjomäen, Kotkatmäen päättyen Oinasjärvellä Salmisenmäkeen. Länsipuolella rajana on Hämeenmäki ja itäpuolella Luppamäki ja entinen Luusan kylän koulu. Sonkajärven kirkonkylälle matkaa on n. 4-12 km ja lähimpään kaupunkiin, Iisalmeen, matkaa kertyy keskimäärin 35 km.

Oinasjärventien alueella on asukkaita yhteensä 171 henkilöä. Väestö koostuu kanta-asukkaista ja kylälle muuttaneista nuorista lapsiperheistä.

Monet paluumuuttajat näyttävätkin löytäneen Oinasjärventien uudeksi kotiseudukseen.

Loma-asukkaiden myötä asukasmäärä lisääntyy kesäaikaan n. 50 henkilöllä. 

oinasjärventien kylä.png

Kyläyhdistys

Oinasjärventien kyläyhdistys on virkeä ja elinvoimainen, eteenpäin suuntaava kylä. Kyläyhdistys on toiminut 30 vuotta. Toiminta on ollut koko ajan aktiivista ja perustajajäsenistä on vielä monta henkilöä johtokunnassa.

Oinasjärventien kyläyhdistyksellä on valaistu latu, uimaranta Nuottijärvellä ja Pirttijärvellä, Mustanjoen kota sekä leikkikenttä Mustanjoella, joiden kunnostus ja valvonta kuuluvat toimintaan. Kylien välistä yhteistyötä jatketaan edelleen ja kansainvälisyys on mukana toiminnassa. Pyritään lisäämää kylän houkuttelevuutta ja elinvoimaisuutta esim. matkailua ajatellen. Kylälle on suunniteltu kylän ”tuotepaketti” vierailijoita varten.

Mustanjoen kunnostus on aloitettu Ylä-Savon vesistöt kuntoon hankkeen kautta, joka jatkuu suunnitelman mukaan vuosille 2015 saakka. Mustanjoki on kalastus- ja virkistyskäytölle tärkeä jokireitti ja on myös kylän portti.

Vuonna 2010 valmistuneet ilmoitustaulut Mustanjoelle ja Oinasjärvelle huolehtivat asioiden tiedottamisesta kylän väelle. Yhdistykselle on laadittu oma muuttajakansio jo valmistellun kunnan ja seurakunnan kanssa, joka voidaan antaa kylälle muuttajalle tervetulotoivotuksen yhteydessä.

Vuosi 2012 on Oinasjärventien kyläyhdistyksen juhlavuosi, kyläyhdistys täytti 30 vuotta kesäkuussa 2012. Pitkän historian kunniaksi kyläyhdistys järjesti juhlatapahtuman oinaspirtillä 17.6. 2012. Ohessa kuvia juhlasta.

 

DSC_0016pieni kaksi.jpg DSC_0017 yleisöä pieni.JPG

Kyläyhdistyksen 30-vuotis juhlassa juhlapuhujana oli maakuntajohtaja Jussi Huttunen. Juhlayleisöä oli runsaasti.