• På svenska
  • In English
  • Auf Deutsch
EtusivuSuomeksiTietoa SonkajärvestäSonkajärven kylätOinasjärvi
Oinasjärven kylä

Oinasjärven kylän alue sijaitsee melko keskellä Sonkajärven kuntaa, Oinasjärventien varrella.

Kylän alue alkaa Harvanjoesta, käsittäen Mustanjoen, Marjomäen, Kotkatmäen päättyen Oinasjärvellä Salmisenmäkeen. Länsipuolella rajana on Hämeenmäki ja itäpuolella Luppamäki ja entinen Luusan kylän koulu. Sonkajärven kirkonkylälle matkaa on n. 4–12 km ja lähimpään kaupunkiin, Iisalmeen, matkaa kertyy keskimäärin 35 km.

Oinasjärventien alueen väestö koostuu kanta-asukkaista ja kylälle muuttaneista nuorista lapsiperheistä.

Monet paluumuuttajat näyttävätkin löytäneen Oinasjärventien kylän uudeksi kotiseudukseen.

Loma-asukkaiden myötä asukasmäärä lisääntyy kesäaikaan n. 50 henkilöllä. 

Kyläyhdistys

Oinasjärventien kyläyhdistys on virkeä ja elinvoimainen, eteenpäin suuntaava kylä. Kyläyhdistyksen toiminta on ollut koko ajan aktiivista ja perustajajäsenistä on vielä monta henkilöä johtokunnassa.

Oinasjärventien kyläyhdistyksellä on valaistu latu, Mustanjoen kota sekä leikkikenttä Mustanjoella, joiden kunnostus ja valvonta kuuluvat toimintaan. Kylien välistä yhteistyötä jatketaan edelleen ja kansainvälisyys on mukana toiminnassa. Lisäksi pyritään lisäämään kylän houkuttelevuutta ja elinvoimaisuutta esim. matkailua ajatellen.

Vuonna 2010 valmistuneet ilmoitustaulut Mustanjoelle ja Oinasjärvelle huolehtivat asioiden tiedottamisesta kylän väelle.

Kylän historiasta on julkaistu myös kirja nimeltä ”Kärritietä pitkin”, kirjoittajana Kaija Leskinen yhdessä kyläläisten kanssa. Kirja on saatavilla hintaan 50 € Raimo Komulaiselta p. 0440 809 111 tai Kaija Leskiseltä p. 040 733 5761.

Kyläkivi

Kyläkiven nimi on nimeltään "himokivi". Nimensä se on saanut siitä kun jo vuosikymmenien ajan on kylän nuoriso kokoontunut kivellä viettämään aikaa ja seurustelemaan, jopa v. 1940 lähtien aina 70 -luvulle saakka. 

Himokivi.jpg

Kylillä tapahtuu