• På svenska
  • In English
  • Auf Deutsch
EtusivuSuomeksiTietoa SonkajärvestäSonkajärven kylätToivakko
Toivakon kylä

toivakko.png

Toivakon kylä sijaitsee Sonkajärven kuntaan nähden keskeisellä alueella Jyrkän tien varrella rajoittuen Sonkakosken ja Jyrkän kyliin. Kylää halkoo kantatie 5862. Toivakolla riittää puhdasta luontoa ja tilaa tehdä työtä ja harrastaa jokaisen mielen mukaan. On mahdollisuus metsästää, kalastaa, kerätä marjoja ja sieniä tai vain samoilla saloilla ja vainioilla tai hiihdellä tai lumikelkkailla metsissä talvella. Toivakon asfalttipäällysteinen tie Poromäestä Jyrkälle palvelee koko kylää väylänä kauppa-asioille tai kaupunkiin sekä Sotkamoon päin.

 

Elinkeinot

Toivakon perinteisiä elinkeinoja ovat maatalous, karjanhoito ja metsätyöt. Nykyisin ansiotyössä käydään myös muun muassa Sonkajärvellä ja Iisalmessa. Maatalous on kokenut suuren muodonmuutoksen Suomen liityttyä Euroopan Unioniin 1995. EU:n aikana on maataloudesta elinkeinonsa saavien tilojen määrä reippaasti vähentynyt mutta elinkeinoa edelleen harjoittavien koko puolestaan kasvanut. Toivakolla on nyt neljä lypsykarjatilaa, yksi lihakarja- ja sipulintuotantotila, yksi luomukanala ja luomuvihannestila, yksi marjanviljelytila, yksi kasvinviljelytila, sekä kenttäsirkkelisahuri.

Toivakon kylän historiaa

Verokirjojen mukaan ensimmäiset savolaiset asukkaat tulivat Toivakolle 1500-luvun puolivälissä, mutta jo ennen sitä karjalaiset ja lappilaiset ovat asuneet näillä kulmilla. Vanhimmat asumislöydöt viittaavat siihen, että paikkakunnalla on asuttu jo kivikauden aikana eli 2000–3000 vuotta sitten. Suurimmillaan Toivakon väkiluku oli vuonna 1950, jolloin kylän koulupiirin alueella asui 263 henkilöä. Vuonna 2006 asukkaita oli 59. Kesäasukkaita on lisäksi kolmattakymmentä. Toivakon kylästä on kirjoitettu vuonna 2006 Toivakon kylä ja sen asukkaat -kirja, jota saa kirjastosta, kunnan yhteispalvelupisteestä ja kylän toimijoilta. Virallisesti Toivakko käsittää paljon suuremman alueen kuin entisen Toivakon koulun koulupiirin. Toivakkoon kuuluu koulupiirinsä lisäksi muun muassa Sonkakoski, Hirvijärvi, Paasoniemi, Suomäki ja Ypyli. Entisen koulupiirin alue on kuitenkin kylän keskeisin osa.

Taulupetäjä

Toivakko-taulupetäjä.jpgOletko koskaan tullut miettineeksi, miten kylän ja pitäjän asukkaat saivat tietoa toistensa kuulumisista ennen sanomalehtien, puhelimien ja muiden nykyajan viestinten leviämistä syrjäisimpiinkin kyliin? Siihen pulmaan tuli avuksi taulupetäjä. Toivakon kylällä Kokkomäen ja Viisarin välisellä tieosuudella on vieläkin pystyssä kelottunut mänty, johon kyläläisillä oli tapana tuoda viesti perheensä kuulumisista. Tämä petäjä toimi muun muassa kuolinsanoman viestintuojana. Petäjään vietiin kaiverrettu "taulu", josta kyläläiset saivat lukea kalma-aittaan tuodun kuolleen henkilön nimen. Näin ilmoitukset olivat kaikkien matkalaisten luettavissa. Taulupetäjän viereen on kasvanut toinen mänty, joka ikään kuin suojelee puuvanhusta.