• På svenska
  • In English
  • Auf Deutsch
EtusivuSuomeksiTietoa SonkajärvestäSonkajärven kylät
Aittokoski

IMG_3947.jpgAittokosken kylätoimikunta

Puheenjohtaja
Johanna Mähönen
jjmahonen(at)gmail.com

Sihteeri
Erkki Shemeikka
erkki.shemeikka(at)meili.fi
puh. 0400 815 185

Harva-Petäys
Laituri-joutsenet_106 (1).JPG

Harva-Petäyksen kylä sijaitsee Sonkajärven taajaman itäpuolella Meri-Karelia tien varrella ja koostuu Rutakon, Kannaskylän, Harvankylän, Petäyksen, Harvanjoen, Alajärven, Jämperin, Varismäen ja Kokkomäen alueista. Kyläyhdistyksellä on käytössä tenniskenttä Matomäen montussa. Lisäksi kyläyhdistys on rakentanut Liepanne-kenturan Petäysjärven päätyyn sekä yleisen uimarannan Petäyksen rannalla. Uimarannalla on myös grillikatos. Sekä kentura että uimaranta ovat kaikkien vapaassa käytössä.

Harva-Petäys kyläyhdistys ry

Puheenjohtaja
Jorma Huttunen
jorma.huttunen(at)pp1.inet.fi
puh. 040 595 7721

Sihteeri
Eero Raatikainen
raatikaineneero(at)gmail.com
puh. 0400 181 988

Jyrkkä

Ruukki.jpgJyrkkä sijaitsee Sonkajärven kunnan koillis-itäisellä rajalla. Matkaa Sonkajärven keskustaan kertyy 27 km ja Sukevalle 22 km. Jyrkkä on vesistöjen ympäröimä kylä. Haapajärvi alkaa Jyrkkäkoskesta Kiltuan järveen nousevan Niskalahden ollessa yläjuoksun puolella. Edellä mainitut järvet ovat olleet tunnettuja järvimalmistaan.

Jyrkän kyläyhdistys

Puheenjohtaja
Eila Närhi
toivo.poutiainen(at)gmail.com
puh. 040 732 2101

Sihteeri
Tuula Ollikainen
tuula.t.elo(at)gmail.com
puh. 0400 386 680

Järvenpää-Kukkopuro
jarvi_10_12.jpg

Sonkajärven pohjoisosassa sijaitsevat Järvenpää-Kukkopuron kylät muodostuvat Kukkopuron ja Järvenpään entisten koulujen alueista.

Järvenpää-Kukkopuron kylätoimikunta

Puheenjohtaja
Anneli Vatanen
anneli.vatanen(at)hotmail.com

Sihteeri
Anne-Mari Ovaskainen
anne-mari77(at)netti.fi

Kainuunmäki
IMG_3947.jpg

Kainuunmäen kyläosuuskunta

Puheenjohtaja
Marko Huoman

 

Koirakosken seutu
IMG_3947.jpg

Koirakosken kyläyhdistyksen toiminta-alue koostuu osasta Rutakon ja Hernejärven kyliä Sonkajärven itäisellä alueella. Alueeseen jää osa Sälevän järvestä ja Luomasen järvi kokonaisuudessaan.

Koirakosken seudun kyläyhdistys ry

Puheenjohtaja

Kristian Luoto

p. 050 411 0701

Sihteeri

Sari Heikkinen

puh. 041 434 0340

Koirakosken seudun kyläyhdistyksen nettisivut:

https://koirakoski.wordpress.com

Mansikkavirta
Kylätalo[1].JPG

Olet varmaan joskus ajellut Sonkajärveltä Madesalmeen, ja siitä edelleen Iisalmeen. Silloin olet tullut kulkeneeksi myös kylämme – Mansikkavirran – halki.

Lähdettyäsi kirkonkylästä huomasit aivan tuossa tuokiossa tien varrella polveilevan toisen vanhan kulkureitin, Matkusjoen. Näet jokea ympäröivät laajat viljavat peltoaukeat ja mäen päällä seisovan vanhan vilja-aitan. Jatkat matkaasi suoraan, huomaat oikealla joen ylittävän Mansikkavirran sillan, Patarin sillaksi kutsutun. Vastaasi tulevalta mäen nyppylältä aukeaa näkymä Mölön virralle, joka virtaa hiljalleen kohti Suolahtea. Peltoaukean reunassa kohoaa kylämme toiminnan keskipiste, Mansikkavirran kylätalo. Tunnistat rakennuksen varmasti entiseksi opinahjoksi. Syksyisin ja keväisin saatat nähdä Suolahdessa runsaita joutsenparvia levähtämässä muuttomatkallaan.

Olemme nyt suomalaisella maaseudulla – iloisten immeesten kylässä – Mansikkavirralla.

Mansikkavirran kyläyhdistys ry

Puheenjohtaja
Jari Rönkkö
maessalami(at)gmail.com
puh. 044 289 5051

Sihteeri
Vertti Kontio
vkontio(at)gmail.com
puh. 0400 333 553

Oinasjärvi
Jokimaisema.jpg

Oinasjärventien kyläyhdistyksen alue sijaitsee melko keskellä Sonkajärven kuntaa, Oinasjärventien varrella.

Oinasjärventien kyläyhdistys on virkeä ja elinvoimainen, eteenpäin suuntaava kylä. Kyläyhdistys on toiminut vuodesta 1982 lähtien. Toiminta on ollut koko ajan aktiivista ja perustajajäsenistä on vielä monta henkilöä johtokunnassa.

Oinasjärventien kyläyhdistyksellä on valaistu latu, Mustanjoen kota sekä leikkikenttä Mustanjoella, joiden kunnostus ja valvonta kuuluvat toimintaan.

Oinasjärventien kyläyhdistys ry

Puheenjohtaja

Raimo Komulainen

raimo.j.kom@gmail.com

p. 0440 809 111

Paisua

Paisua on Sonkajärven eteläisin kylä, rajoittuen Varpaisjärveen idässä, Lapinlahteen etelässä, Iisalmeen lännessä. Paisua on korkeiden mäkien, karujen harjujen, vehmaiden niittyjen ja puhtaiden vesien kainalossa. Maisema on rikas, vaativa ja voimakas - sitä ovat asukkaatkin.

Kyläseuran alaisena toimii myös Paisuan tuajamateatteri, jonka ohjelmisto on vuosien mittaan laajentunut lyhyistä sketseistä täysimittaisiin näytelmiin, jotka poikkeuksetta ovat saaneet suuren suosion.

Paisuan kyläseura ry

Puheenjohtaja
Kari Väisänen
vaisanenkari0(at)gmail.com
puh. 044 281 1951

Sihteeri
Eero Timonen
puh. 040 024 5223

Pohjoismäki
Pohjoismäki näkötorni.JPG 

Pohjoismäki sijaitsee Paisuan ja Koirakosken välissä, 20 km päässä Sonkajärveltä ja 40 km päässä Iisalmesta. Pohjoismäki on vanhaa asutusaluetta, jonne asukkaita on houkutellut kaunis mäkimaisema. Kyläyhdistys omistaa Kotaharjulla näkötornin sekä kodan oheisrakennuksineen.

Pohjoismäen kyläyhdistys ry

Puheenjohtaja:

Arto Moisanen

p. 040 5903 555

arto.moisanen@gmail.com

 

Sihteeri-rahastonhoitaja:

 Tiina Lumberg

p. 044 7222 850

tiina.lumberg@gmail.com

 

Savonvirta
Juhannuskokko

Savonvirran kylän alue ei ole yhtenäinen vaan laajalle alueelle erilaisista tilus- ja taloryhmistä kasvanut yhteisö. Asutus on levinnyt neljään suuntaan luonnonolosuhteiden, sukujen maanomistuksen ja seudulle rakennettujen teiden mukaan.

Savonvirran kyläseura ry

Puheenjohtaja
Anne Kauppinen
anne30.kauppinen(at)gmail.com

Sihteeri
Anu Kyllönen
anu.asikainen(at)gmail.com

Sonkakoski
Sonkakosken silta.JPG

Sonkakoski sijaitsee Sonkajärvi-Sukeva-tien ja kantatie 5862 (VT5 - Sotkamo) risteyksen ympäristössä kauniin Sonkakosken varrella. Sonkakoskelta on 8 km Sonkajärven kirkonkylälle, 12 km Sukevalle ja 7 kilometriä viitostielle. Sonkakosken ensimmäinen silta rakennettiin aikoinaan 1800 luvulla. Siihen aikaan silta toimi "kohtauspaikkana", jonne tultiin tapamaan ystäviä ja kyläläisiä. Siellä on pidetty jopa tansseja - liikenteestähän ei silloin juuri ollut haittaa! Nykyinen silta on rakennettu vuonna 1977.

Uuden sillan kupeessa on vanhan sillan paikka ja uimaranta, jonne on 2007 rakennettu myös grillikatos kyläläisten käyttöön. Paikalla on pukukoppi, wc ja halkovaja.

Sonkakosken kylätoimikunta

Puheenjohtaja
Soini Heiskanen
puh. 040 961 5379

Sihteeri
Pirkko Väisänen
puh. 044 260 5265

Toivakko
lentopalloa

Toivakon kylä sijaitsee Sonkajärven kuntaan nähden keskeisellä alueella Jyrkän tien varrella rajoittuen Sonkakosken ja Jyrkän kyliin. Kylää halkoo kantatie 5862. Toivakolla riittää puhdasta luontoa ja tilaa tehdä työtä ja harrastaa jokaisen mielen mukaan. On mahdollisuus metsästää, kalastaa, kerätä marjoja ja sieniä tai vain samoilla saloilla ja vainioilla tai hiihdellä tai lumikelkkailla metsissä talvella. Toivakon asfalttipäällysteinen tie Poromäestä Jyrkälle palvelee koko kylää väylänä kauppa-asioille tai kaupunkiin sekä Sotkamoon päin.

Toivakon kyläyhdistys ry

Puheenjohtaja
Marko Komulainen
sonkapolli(at)gmail.com

Sihteeri
Marja Riitta Heiskanen
mr.heiskanen(at)hotmail.com
puh. 040 7606 329

Vänninmäki
IMG_3947.jpg

Vänninmäen nuorisoseura

Yhteyshenkilö

Kaisa Hiltunen

p. 040 551 4955

Ajankohtaista
Kylillä tapahtuu
    Ylä-Savon Veturi

    Ylä-Savon Veturi.jpg

    Ylä-Savon Veturi

    Ylä-Savon Veturi on maaseudun kehittämisyhdistys, joka toimii maaseudun puolestapuhujana ja lisää maaseudun kehittämiseen liittyvää osaamista. Ylä-Savon Veturin sivuilta löydät tietoa maaseudun kehittämistyön hankkeista ja ajankohtaisista asioista.