• På svenska
  • In English
  • Auf Deutsch

Jaa sivu

EtusivuSuomeksiPalvelutMatkailuJyrkkäRuukkiperinne ja rikkaan vaihteleva luonto tekevät Jyrkästä erinomaisen retkikohteen koko perheelle tai vaikkapa ryhmille. Vaellusreitti Volokinpolku, Nurmijoen koskireitti ja erinomaiset kalastusmahdollisuudet – taimenistaan tunnettu Nurmijoki ja vapakalastukseen soveltuva Haajainen – takaavat unohtumattomia luontoelämyksiä.

Jyrkän ruukkiperinne

Vuonna 1831 Salahmin ruukin omistaja Franzen sai luvan masuunin ja kankirautavasaran rakentamiseen Jyrkkäkoskelle. Ruukin alueelle rakennettiin englantilaisista tiilistä uusi skotlantilaistyyppinen masuuni vuonna 1874. Ruukissa tuotettiin takki- ja kankirautaa sekä nauloja ja valutavaroita. 1900-luvun alussa ruukilla oli jopa oma pieni höyrylaiva.

Jyrkän kylällä nähtiin kulttuurihenkilöitäkin, mm. Juhani Aho, joka riiusteli ruukinhoitaja Braxin kauniin tyttären kanssa. Jyrkkäkosken ruukki oli toiminnassa vuoteen 1919 saakka.

Opastettu ruukkikierros Jyrkkäkosken rautaruukin alueella tutustuttaa viime vuosisadan historiaan. Kesäisin Ruukintuvan kahvila tarjoaa virvokkeita ja pikkulämpimiä. Jyrkällä tarjotaan matkailijoille monipuolisia palveluja, mm. retkeilymajoitusta, asuntovaunupaikkoja, kalastusluvat, veneen vuokrausta ja talvisin moottorikelkkareitti. Tilauksesta ruokailut Ruukintuvalla, taontanäytös sepänpajassa, loimulohta kodalla tai rantapaviljongilla (30 henk.) ja löylyt rantasaunassa.

Perinteinen Ruukinmessu pidetään joka kesä Pajasaaressa juhannuksen jälkeisen viikonlopun sunnuntaina.

Jyrkän ruukki

Vaella volokinpolulla

Eräreitti itäisen Sonkajärven aarnimetsissä houkuttelee patikoimaan. Rentoudu liikkuen valoisissa taimikoissa, lakkasoiden, lampien, järvien ja purojen maisemissa. 30 kilometrin mittaisen reitin varrelle on rakennettu useita korkeatasoisia laavuja ja nuotiopaikkoja ja polun varrella oleva autiotupa on vapaassa käytössä. Majoitustiloiksi sopivat esimerkiksi Jyrkän vanha koulu, vierastalo ja retkeilymaja.

Volokinpolku

Matkailupalveluita Jyrkällä tarjoavat:

Erä- ja luontomatkailupalvelut JJ-Service Oy
puh. 050 353 1897

Opas-, ohjelma ja huoltopalveluja tarjoaa Jyrkän Matkailu
puh. 0440 743 000.

Kulttuuri-, virkistys- sekä majoituspalveluja tarjoaa Oy Club Herrala LTD puh. 050 557 4636

Jyrkkä
1kuva09.jpgRuukki ennen entisöintiäjyrkka01.jpgruukki2_talvi.jpg